Op de afgelopen //Build conferentie werd gesproken over een Windows op een Intel moederbordje. Intel heeft daarvoor een chip ontwikkeld en Microsoft heeft daar hun Windows op geinstalleerd. Het bordje is een Intel Galileo bordje. Dat bordje is gewoon een Arduino bordje en dus kunnen ook de Arduino componenten (waarvan er al erg veel zijn) kunnen hierop aangesloten worden.
De Arduino ontwikkelomgeving ziet er zoals onderstaande uit. De code is C / C++. Het onderstaande voorbeel laat het onboard ledje knipperen.
Ik wilde er natuurlijk Windows op installeren. Daarvoor moest ik eerste een firmware update uitvoeren. De Arduino ontwikkelomgeving is redelijk simpel hoor. Het copy/paste van een directory met alles erin. Daar zit dan ook de Firmware update in.
Om over de Windows voor het Galileo bordje te komen, moet je via Microsoft Connect toegang krijgen tot de Windows Embedded Pre-release programma. Via deze pagina’s op GitHub kun je dan de juiste stappen uitvoeren om Windows te installeren.
Onderstaande is het proces van installeren op een SD card.
Als dat allemaal gedaan is, dan ku n je het SD cardje op het G alileo bordje plaatsen. De Galileo watcher app zal hem (mits je het bordje via USB/Ethernet hebt aangesloten) zien.
Er zit standaard een kleine Webserver op. Dus als je Web browser here doet uit het menu kom je daarop terrecht.
Je kunt ook een netwerk share openen en dan zie je de bestanden.
De directory van de webserver. Zoals je zag heb ik de teksten aangepast.
De directory waarop de delpoyments worden gedaan.
Oke, nu hebben we Windows draaien op het ding. Maar nu willen we natuurlijk ook iets bouwen. Voor .NET Gadgeteer was het eenvoudig. Hier gaat het iets anders. Er is voor Visual Studio 2013 een project template voor C++.
Voor deze demo gebruik ik niet de onboard led, maar heb ik een ledje op het bordje gedrukt. Via code zal ik deze dan laten knipperen.
Niet heel lastig lijkt het. En als je hem runt en debugt, dan zie je dat natuurlijk in je Visual Studio.
En het ledje knippert mee. Het rode ledje op de twee foto is feller.
Maar het kan natuurlijk ook moeilijker. Zo heb ik net als voor de .NET Gadgeteer een 16x2 display gekocht. Daarop kan ik teksten zetten.
Maar dan moet je hem wel aansluiten en dat gaat bij Arduino iets minder elegant dan bij .NET Gadgeteer. Je hebt dan een breadboard en met kabeltjes verbindje contacten.
Maar het resultaat van de code is wel zichtbaar. Op het schermpje verschijnt een oplopende waarde (i++).
Gaaf he. Nu nog wat verder experimenteren met die spullen. Je moet daar hele mooie dingen mee kunnen maken. Wel even mijn C++ een beetje oppoetsen.